Tuesday 25 September 2012

Informasi Berguna

Pemeliharaan Arnab
Baka arnab
1. New zealand white
2. Californian
3. Carolina
4. New simonare
5. Sepanyol
6. Dwarf
7. Dutch
8. French lop
9. Angora
10. Rex
11. Giant bouscat
12. Satin
13. Mini lop



BAKA-BAKA YANG SESUAI UNTUK PENGEUARAN DAGING1. New zealand white

2. Californian
3. Carolina
4. New simonare
5. Sepanyol

Arnab tempatan mempunyai berbagai warna yang bertompok seluruh badan. Keistemewaan arnab tempatan ini adalah mempunyai lebih ketahanan terhadap serangan penyakit tetapi kadar tumbesarannya lambat. Untuk permulaan boleh juga menggunakan arnab tempatan. Tetapi untuk pengeluaran komersial adalah digalakkan menggunakan baka pedaging.



Pemilihan baka pedaging biasanya diimpot seperti diatas ini kerana beberapa ciri pedaging yang ada pada arnab import lebih ketara berbanding pada arnab tempatan1. Purata bilangan anak seperanakan 7 ke 9 ekor

2.Purata bilangan anak masa cerai susu 6 ke 8 ekor
3.Berat akhir boleh dicapai pada umur 2 bulan ialah 2 kg.



PERINGKAT PERMULAAN1. Untuk hobi atau permulaan boleh menggunakan satu set iaitu satu pejantan (arnab jantan dewasa ) dan 5 ekor induk (arnab betina dewasa)

2. Bagi sampingan pula boleh mulakan secara sederhana besar iaitu 50 induk dan 10 pejantan
3. Untuk pengeluaran secara sepenuh masa boleh memulakan 500 induk dan 100 pejantan.



Untuk memulakan secara kecil-kecilan anda perlu sediakan/dapatkan beberapa perkara yang dibawah ini.1. 6 buah sangkar dawai brc (10 – 14 gauge) berukuran 2’ x 3’ x 1.5’ setiap sangkar. Ini bagi menempatkan seekor arnab baka.

2. Reban kecil untuk memuatkan sangkar-sangkar di dalamnya berukuran lebih kurang 4’ x 22’ x 6’ . Sangkaar dimasukkan dalam reban ini. Bumbung hendaklah dipasang bersama.
3. Sumber air minuman yang bersih dan sega.
4. Makanan juga perlu bersih dan segar.
5. 5 buah kotak sarang plastik, 6 buah bekas makanan tembikar dan 6 buah bekas minuman.
6. 1 set arnab dewasa berumur 3 – 5 bulan iaitu 1 ekor jantan dan 5 ekor betina
Pada permulaan adalah dinasihatkan mengunakan baka kacukan tempatan yang lebih murah berbanding baka import. Setrlah itu bolehlah mengunakan arnab baka pedaging yang dimport.\



PEMILIHAN KAWASAN.

1. Berhampiran dengan pusat jualan dan pemperosesan
2. Jauh dari kawasan industri, perumahan dan aktiviti ternakan .
3. Mempunyai kemudahan infrastruktur seperti jalan, bekalan letrik, dan sumber air yang bersih.
4. Peredaran udara yang baik dan memuaskan.
5. Dataran tanah membolehkan kedudukan panjang bangsal dibina secara selari dengan arah terbit/ terbenam matahari.



KAWALAN PENYAKIT

1. Sekitar kawasan hendaklah bersih.
2. Hadkan pegerakan pekerja dan kurangkan pelawat masuk.
3. Langkah kebersihan hendaklah diamalkan semasa menyentuh setiap arnab.
4. Kalau tidak berjaya dirawat bolehlah ditakai (terutama kalau bilangan arnab banyak)
5. Tanamkan arnab yang mati dalam lubang yang jauh dari reban (jika tidak /selepas post mortem)
6. Dapatkan stok arnab dari ladang arnab yang mempunyai mutu kesihatan yang tinggi.
7. Jika berlaku kematian yang mengejut dan melibatkan bilangan yang banyak laporkan dengan segera ke pejabat perkhidmatan haiwan yang berdekatan.



KEPENTINGAN MENYIMPAN REKOD UNTUK ARNAB.Mengetahui jumlah ternakan arnab mengikut peringkat umur, jantina dan baka

Mengetahui prestasi setiap ekor terutama dalam pemilihan anak untuk dijadikan baka.
Memudahkan kerja harian seperti menguruskan (mengendalikan arnab yang bunting , beranak dan menjalankan proses cerai susu.



MAKANAN ARNAB

Makanan arnab biasanya berbentuk pellet atau untilan yang keras, yang mempunyai saiz garispusat 4mm dan panjang 2-3 sm.
Dijual secara timbang atau didalam beg mengandungi 50 kg/ beg
Mengandungi segala nutrisi untuk pertrumbuhan badan sekurang-kurangnya pada kadar kuantiti yang minimum
Jangan tukar makanan kepada jenama yang lain sekiranya makanan yang di beli banyak pecah atau berdebu.ini kerana akan menimbulkan masalah kepada arnab seperti kembung dan boleh menyebabkan kematian.
Jika perlu membuat pertukaran makanan ( memberi makanan yang baru dibeli walaupun dari jenama yang sama) lakukan pecampuran dengan makanan yang sedia ada secara perlahan-lahan dalam masa 1 minggu jangan lakukan pertukaran secara mendadak atau sekaligus.



MAKANAN TAMBAHAN

Selain memakan dedak, arnab juga boleh diberi dengan makanan tambahan lain seperti bahan-bahan hijau seperti daun keledek, daun kangkong dan daun rumput isreal (asystasia coromendeliana)


lebihan kegunaan dapur juga boleh dimanfaatkan seperti daun kobis, sawi dan kacang panjang. Perlu diambil perhatian dalam pemberian bahan hijau ini ialah kebersihan dan kandungan air pada bahan hijau tersebut. Untuk ini daun-daun tersebut hendaklah dibasuh dahulu beberapa kali dan kemudian dikeringkan pada panas matahari selama 2 ke 3 jam. Kemudian bolehlah diberikan kepada arnab. Lebihan ini hendaklah dibuang keesokkan harinya dan jangan di gunakan lagi.



Makanan utama arnab adalah pellet (rabbit pellet) hendaklah diberikan dan boleh didapati di semua kedai pet shop.



PEMBIAKAN

Masuk arnab betina dalam sangkar arnab jantan . Tetapi jangan lakukan sebaliknya, kerana arnab betina mempunyai “territorial behaviour” yang kuat dan akan menyerang serta mungkin membunuh arnab jantan tersebut.
Masa mengawan antara 1 – 5 minit sahaja. Kemudian ambil semula arnab betina dan kembalikan dalam sangkarnya. Jangan tinggalkan arnab betina dalam sangkar arnab jantan tersebut lebih dari tempoh tersebut.
Lakukan waktu proses mengawan arnab ini dalam keadaan cuaca yang selesa seperti awal pagi atau lewat petang, elakkan proses mengawan diwaktu tengahari kerana suhu yang tinggi akan mengurangkan kadar kesuburan.



KEKERAPAN MENGAWAN

Arnab jantan dewasa yang subur hanya boleh digunakan sekali dalam masa 3 hari ataupun 3 kali seminggu. Ada juga yang mengsyorkan pengunaan 2 kali sehari dan kemudian direhatkan selama 3 hari. Pengunaan pejantan boleh ditingkatkan secara perlahan kepada sekali sehari.
Penggunaan arnab jantan yang berlebihan akan mengurangkan kadar kebernasan dan kesuburan. Menggunakan seekor pejantan yang terlalu kerap boleh menjejaskan keupayaan seksual arnab pejantan tersebut.
Pada keadaan semulajadi (di hutan) arnab betina akan mengawan semula dalam masa 24-48 jam selepas beranak. Keadaan ini tidak digalakkan dalam penternakan arnab komersial, kerana arnab betina tidak boleh digunakan lebih lama.
Dalam penternakan arnab komersial, arnab betina akan dihakwinkan semula dalam tempoh antara 3 – 4 minggu selepas tempoh beranak. Atau dalam masa proses cerai susu, arnab betina tersebut boleh dikahwinkan semula.



MENINGGIKAN KEBERNASAN

Untuk memastikan arnab tersebut telah mengawan ialah apabila arnab janatan memanjat arnab betina auntuk seketika dan kemudian arnab jantan akan menurunkan badannya seperti keadaan mengelunsur kebelakang atau terlentang.
Untuk memastikan kebernasan, proses mengawan yang pertama pada jam 8.00 pagi – 10.00 pagi dan yang kedua boleh dilakukan 5 – 6 jam selepas proses mengawan yang pertama. Iaitu pada waktu petang.



TEMPOH BUNTING

Tempoh bunting arnab betina antara 29 hingga 31 hari. Bunting berat adalah pada minggu keempat. Pada peringkat ini kotak sarang beranak bolehlah diletakkan dalam sangkar arnab tersebut. Tujuannya adalah supaya arnab tersebut dapat menyesuaikan dirinya lebih awal dengan kotak sarang tersebut.


Tanda-tanda arnab telah hampir beranak jelas kelihatan pada hari ke 27 – 29 dimana ia akan berkeadaan gelisah dan kemudian akan mencabut bulu dari bahagian bawah perutnya serta membuat sarang beranak dari bulu tersebut. Elok sekiranya pembela membubuhkan cebisan kertas surat khabar yang telah di potong-potong bagi membantu pembentukan sarang.



Pada keadaan ini arnab tersebut hendaklah dibiarkan bersendirian dan jangan diganggu, melainkan jika untuk menukarkan kotak sarang. Makanan dan minuman hendaklah disediakan secukupnya.



BUNTING PALSU

Terdapat juga kejadian apa yang dipanggil “bunting palsu” keadaan ini boleh dikesan pada masa kebuntingan hari ke 12 – 17, pada masa tu arnab telah menunjukkan tanda-tanda hendak beranak dengan cuba membuat sarang dari bulu yang dicabut. Jika keadaan ini dikesan, arnab betina tersebut hendaklah dikahwinkan semula.


ANAK ARNABSetelah arnab betina tersebut beranak, pastikan anak-anak arnab berada dalam kotak sarang. Jika terdapat anak arnab berada diluar kotak sarang, masukan dalam kotak sarang supaya tidak kesejukan.

Apabila sudah memegang salah satu dari anak-anak arnab, tangan yang sama hendaklah disapukan untuk seketika pada hidung ibunya, ini untuk mengelakkan ibu tersebut menyingkirkan atau membunuh anaknya kerana bau lain pada badan anaknya.
Anak arnab yang baru lahir berkeadaan bogel (tidak mempunyai bulu) buta dan pekak. Bulu akan mula tumbuh pada umur seminggu. Sementara mata dan telinga akan berfungsi pada hari ke 7 hingga ke 10.
Pada masa ini makanan utama ialah susu dari ibunya. Sehinggalah pada umur 14 – 16 hari anak arnab akan keluar dari kotak sarang dan mula cuba makan makanan ibunya.



MASA MENYUSU ANAK

Ibu arnab akan menyusukan anaknya pada waktu malam. Biasanya sekali dan paling kerap sebanyak dua kali sahaja. Yang paling penting dalam pemberian susu ini ialah susu awalan (colostrums). Oleh kerana pemberian susu hanya sekali atau dua kali, ini sudah tentu tidak mencukupi terutama disiang hari. Setiap kali ibu arnab masuk kedalam kotak sarang, anakmya akan cuba menyusu tetapi biasanya ibu arnab tersebut tidak akan memberi susu. Keadaan ini adalah normal dan tidak perlu dibimbangkan.
Ibu angkat
Sekiranya bilangan anak melebehi putting susu ini sudah tentu menimbulkan masalah. Bilangan putting susu biasanya lapan. Oleh itu anak yang lebih perlu diberi kepada ibu angkat.
Pemilihan ibu angkat ialah dengan memilih ibu arnab yang telah beranak dalam masa 48 jam dalam masa anak arnab itu lahir. Anak arnab yang diletakkan pada ibu angkat perlu ditandakan dengan warna pada bahagian kepala.
Kemudian sapukan apa-apa wangi-wangian kepada ibu dan semua anak termasuk anak arnab tersebut yang berada dalam kotak sarang yang sama. Wangian tersebut akan menutup perbezaan bau antara anak betul dan anak angkat.
Susu awalan ini hanya pada tiga hari yang pertama dan mengandungi antibody untuk ketahanan badan anak. Oleh itu pastikan anak arnab mendapat susu awalan tersebut. Susu selepas tempoh tersebut adalah susu biasa. Kemudian pemberian susu tersebut boleh diteruskan sehingga 2 – 4 minggu.





CERAI SUSUAnak arnab boleh dibiarkan dalam sangkar ibunya dari umur sehari hingga peringkat cerai susu. Umur cerai susu ialah sebulan.

Selepas itu anak arnab boleh dibuat pemilihan iaitu sama ada untuk dijadikan baka atau untuk tujuan pengemukan. Pemilihan untuk dijadikan baka hendaklah berdasarkan kepada rekod prestasi yang dicatit dari masa kesemasa.
Setiap arnab yang dipilih hendaklah diletakan tag telinga sebagai tanda pengenalan individu. Anak-anak arnab ini hendaklah disimpan dalam sangkar individu ataupun 2 ekor dalam satu sangkar.
Setelah dibuat pemilihan untuk baka, baki anak-anak arnab yang tidak dipilih akan dijadikan untuk pengemukan (pengeluaran daging) anak-anak arnab ini boleh disimpan dalam sangkar cecara berkumpulan selama 20 – 45 hari lag.



PENENTUAN JANTINAPenentuan jantina boleh dilakukan dengan menekan secara perlahan bahagian lubang di atas dubur. Anak jantan akan menunjukkan tanda bonjolan yang membulat. Sementara anak arnab betina akan menunjukkan tanda belahan mengarah kedubur.



No comments:

Post a Comment

mudah